Groupe de cinq femmes africaines souriantes posant avec leur récolte d'ananas.

ONTDEK WELKE ACTIES EN PROJECTEN VAN OXFAM JE MET JE STEUN MOGELIJK MAAKT

Oxfam is een wereldwijde beweging die strijdt tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid. Samen met duizenden partners en bondgenoten, steunen wij gemeenschappen om weerbaarder te worden, hun overlevingsmiddelen te beschermen en een beter leven op te bouwen, ook in crisistijd.

Toegang tot water, bescherming van sociale rechten, gendergelijkheid...

Oxfam leidt talloze projecten in al die domeinen. Hun gemeenschappelijke thema? Het zijn projecten voor de lange termijn, die de levens van vrouwen, mannen en kinderen overal ter wereld op duurzame wijze verbeteren.

Onze werkterreinen

ECONOMISCHE RECHTVAARDIGHEID

Voor eerlijke handel en een economie die rekening houdt met de draagkracht van onze planeet.
Meer weten?

KLIMAAT

De gevolgen van de klimaatcrisis zijn niet voor iedereen dezelfde.
Meer weten?

EEN DUURZAME EN RECHTVAARDIGE LEVENSWIJZE

Ons huidige productie- en consumptiemodel is niet duurzaam.
Meer weten?

EEN DUURZAAM VOEDSELSYSTEEM

Rechten voor landbouwers en toegang tot voeding voor iedereen.
Meer weten?

GENDERRECHTVAARDIGHEID

Vrouwen en meisjes zijn het meest benadeeld als het op gelijkheid aankomt.
Meer weten?

HUMANITAIRE NOODHULP

Weerbaarheid tegen rampen en duurzame samenwerkingen staan hier centraal.
Meer weten?

JOUW INZAMELACTIES EN DONATIES ONDERSTEUNEN HET WERK VAN OXFAM

Samen verdedigen we rechten en waarden, maar we ontwikkelen ook concrete en innovatieve oplossingen die een antwoord bieden op echte problemen. Met zichtbare resultaten. Een aantal concrete voorbeelden van onze impact, mogelijk gemaakt door donaties uit steunacties:

Een donatie van € 10

€ 10 staat gelijk aan de aankoop van een hygiënekit voor een familie die haar woning heeft verloren en in een kamp verblijft. Deze kit, vitaal bezit tijdens humanitaire crisissen, bevat een emmer, zeep en detergent, maar ook tandenborstels, tandpasta, maandverband, ondergoed en WC-potten.

Een donatie van € 40

€ 40 laat ons toe om een familie van vijf mensen voor één maand van voedingsmiddelen te voorzien. Dit is onder andere rijst, maïs, bonen en olie. Om deze pakketten samen te stellen berekenen wij hoeveel calorieën per dag er nodig zijn om te voldoen aan voedingsnoden.

Een donatie van € 350

€ 350 staat bijvoorbeeld gelijk aan de kosten voor de installatie van een systeem dat regenwater opvangt om zich voor te bereiden op de droge periode voor een familiaal gerunde boerderij in Ethiopië.

Een donatie van € 1800

€ 1800 is het bedrag nodig voor een opleiding van 15 Filippijnse landbouwers en landbouwsters om hen weerbare landbouwtechnieken voor moeilijke klimaatomstandigheden aan te leren.

Ontdek de getuigenis van de mensen met wie we werken

De rechten van werkers en gendergelijkheid ondersteunen in Laos

Een klein groepje donateurs van Oxfam ging naar Laos om de projecten geleid door Oxfam in dit Zuidoost-Aziatische land zelf te ontdekken. Oxfam België specifiek is zeer betrokken in dit land, waar we projecten ondersteunen in verband met de rechten van arbeiders, gendergelijkheid, sociale bescherming en de hulp aan mensen die getroffen zijn door HIV/AIDS.
ADDISE jeune femme du BURKINA FASO en train de préparer le café pour être torréfié.

Afrikaanse vrouwen helpen om een micro-onderneming op te zetten

Eén vierde van de vrouwen in Afrika die oud genoeg zijn om te werken, zetten een micro-onderneming op poten. We kunnen hen gerust onder de meeste ondernemende vrouwen van de hele wereld rekenen! Maar om hun doel te bereiken moeten ze een lange en moeilijke weg afleggen. Partners van Oxfam helpen deze onderneemsters om hun activiteiten te lanceren. Neem bijvoorbeeld Addise, honingproducente in Ethiopië, of Henriette, hoofd van een cosmeticacoöperatieve die producten maakt met karitéboter in Burkina Faso. Onderneemster Addise vertelt: "Toen Oxfam een ondernemingsproject opstartte in mijn dorp heb ik onmiddellijk mijn kans gegrepen. Eerder had ik geen echte inkomsten. Maar door de verkoop van honing heb ik mijn eigen bankrekening kunnen openen."
Femme pakistanaise portant une jarre sur la tête.

De klimaatcrisis: prioriteit voor watertoegang in Pakistan

De bevolking van arme landen betaalt de zwaarste prijs door de klimaatcrisis, hoewel ze er het minst verantwoordelijk voor is. Neem bijvoorbeeld Pakistan, waar de klimaatcrisis een watersnood veroorzaakt die de honger, armoede en ongelijkheid groter maakt. Oxfam is aanwezig in Pakistan sinds 2002. Dankzij onze lokale partners kunnen we vrouwen meer onafhankelijkheid geven, zodat ze woordvoerders kunnen zijn in hun gemeenschappen en weinig scrupuleuze landeigenaars die de watervoorraden opzuigen kunnen confronteren. Vrouwen zoals Sara Solangi, die een leiderschapsvorming heeft gevolgd bij een partner van Oxfam. "Het water bereikt ons niet, omdat landeigenaren bovenstroomse dammen hebben laten bouwen. Dit zorgt voor grote sterfte van onze gewassen en ons vee. Wij veroordelen deze praktijken, omdat het water ook van ons is". Sara Solangi, Pakistan.